Witte Kerst in 2013?

sneeuwpop-witte kerstVoor veel mensen de grote vraag rondom Kerst. Is er in 2013 een grote kans op een Witte Kerst? In zijn algemeenheid kunnen we zeggen: helaas niet. In Nederland is er slechts 8 keer een witte kerst geweest. Dat is dus gemiddeld minder dat 10% kans. Maar wat zijn de voorspelling voor 2013:

Op basis van historisch weer: Gemiddeld is het met kerst vier graden Celsius. Voor sneeuwval is dit een prima temperatuur. Bij de grond en in de lucht ligt de temperatuur namelijk enkele graden lager. Ook zijn er recent (2009 en 2010 ) wel twee recente witte kersten geweest. Het past in de trend dat de Winters steeds kouder worden.

Klimaatwetenschapper Rolf Schuttenhelm: Zijn voorspelling is minder positief: Er komt in ieder geen geval geen horrorwinter met een zekerheid op een (extreem) witte kerst. Dit komt mede doordat de zon tot 2015 zeer actief is. De kans op een milde winter is hierdoor de komende jaren iets groter.

Update 18 december 2013:  Helaas ziet het eruit dat 2013 geen witte kerst zal brengen. Het zal koud worden en flink kunnen waaien / stormen, maar volgens de voorspellingen zal er geen sneeuw gaan vallen, aldus Jaco van Wezel van weeronline.nl. Ook Michiel Severin van Weerplaza voorziet geen sneeuwval tijdens de Kerstdagen, dit omdat de wind uit het Zuiden staat. Jammer genoeg dus geen Witte kerst,. Maar nog een week te gaan, dus wie weet!

 

Er zijn nog geen reacties

Laat een reactie achter