Kerstbomen vergelijken

Neem je met de Kerst een kerstboom in huis? Lees dan even de onderstaande over de verschillende boomsoorten die je in de tuincentra tegenkomt.

fijnsparFijnspar (Picea Abies)
Traditioneel de meest bekende kerstboom maar verliest aan populariteit door de grote uitval van de naalden. De fijnspar kan slecht tegen warme ruimtes, waardoor in vergelijking met de andere soorten de naalden sneller loslaten. Tip: zet de fijnspar niet op een kruis maar in de aarde, door het afzagen van de onderste 5 centimeter van de stam kan de boom weer water opnemen en minder snel uitvallen.

Uitval: Naalden kunnen behoorlijk uitvallen.
Prikken de naalden: Ja
Hoogte: Ongeveer 50 centimeter tot en met 1,5 meter.
Prijs: De goedkoopste kerstboom die je tegenkomt. Vanaf €6 euro voor de kleinste bomen, tot 15 a 20 euro voor de groter maten.
Verkrijgbaar met kluit: Ja


nordmannDe Nordmann (Abies Nordmanniana)
Misschien op dit moment wel de best betaalbare en populaire kerstboom. Het is een prachtige boom (spar) die perfect dienst doet als kerstboom. Goede vertakkingen met naalden die niet uitvallen, iets wat zeer wordt gewaardeerd door de consument.

Uitval: Nagenoeg geen uitval
Prikken de naalden: Nee, zeer prettig (nog prettiger met spelende kinderen in huis).
Hoogte: Meest verkocht in maten vanaf 1 meter hoogte. De Nordmann kan met gemak 3,5 meter hoog worden. Op zoek naar een grote boom, bestel deze ruim van te voren bij een tuincentrum.
Prijs:  De Noordmannboom is iets duurder dan de fijnspar maar nog steeds goed betaalbaar. Prijzen vanaf €15 tot €75 voor de meest gangbare maten.
Verkrijgbaar met kluit: Ja

 

blauwsparBlauwspar (Picea Glauca)
Chique boom die je gemakkelijk herkent tussen alle andere bomen door de blauwe kleur van de naalden. Een boom met veel uitstraling die vaak ook in bedrijven wordt geplaatst. Mooiere bomen zul je ze niet snel vinden, niet voor niets wordt deze soort ook wel de ‘Showkerstboom’ genoemd.

Uitval: Nagenoeg geen uitval
Prikken de naalden: Ja
Hoogte: Beschikbaar in alle hoogtes, maar vanaf anderhalve meter komt de blauwspar goed tot zijn recht.
Prijs: Een van de duurdere bomen, prijzen vanaf €65 tot €175.
Verkrijgbaar met kluit: Ja, maar bij tuincentra meestal al gezaagd.

 

servische-sparServische spar (Picea Omorika)
Eveneens een tradionele kerstboom, niet de meest verkochte maar zeker een vermelding waard. De Servische spar is makkelijk te onderscheiden doordat de onderste takken van de boom aan de uiteinde sierlijk naar boeven groeien.

Uitval: Nagenoeg geen uitval
Prikken de naalden: Ja – maar minder dan de fijnspar
Hoogte: Beschikbaar in alle maten – vanaf anderhalve meter komen de mooie gekrulde takken het mooist uit.
Prijs: Een prima betaalbare boom, iets duurder als een Noordmann.
Verkrijgbaar met kluit: Ja, in winkels meestal vooraf al gezaagd.

Er zijn nog geen reacties

Laat een reactie achter