Kerst Must-have: de Kersttrui

De kersttrui -of beter gezegd de Foute Kersttrui (Ugly Christmas Sweater)- is een traditie die vanuit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is komen overwaaien.  Elk jaar stijgt de populariteit van deze kerst must-have zowel in binnen- als buitenland. En sinds bekende designers zoals Victor & Rolf, Dolce & Gabbana en Stella McCartney hun eigen interpretatie van de Ugly Christmas Sweater hebben ontworpen, wordt de kersttrui tegenwoordig zelfs als een heus fashion-item bestempeld!

Een goede foute kersttrui is ironisch bedoeld en moet een beetje kitsch (lees hysterisch) zijn. En toegegeven, je krijgt gewoon meteen een lach op je gezicht als de overdaad aan Kerstmannen, rendieren, sneeuwpoppen, kerstbomen en kerstballen ziet. Het is de bedoeling dat het precies op het randje van gênant en cool zit: ofwel het schuurt. Maar hoe is deze hilarische traditie ontstaan en in ons kikkerlandje doorgedrongen?

We moeten je meteen uit de droom helpen, want hoe de traditie precies ontstaan is weten we niet. In Nederland zagen we de foute kersttrui door de jaren heen al in veel Amerikaanse en Britse films en televisieseries voorbij komen. Op deze manier hebben wij al langzaam aan het de iconische foute kersttrui kunnen wennen. Wel kent iedereen  die tante die elk jaar met een lelijke zelf gebreide kersttrui op het kerstfeest komt aanzetten. Tot overmaat van ramp heeft ze voor jou ook zo’n over-the-top kersttrui gemaakt. Vervolgens kun je het niet maken om de trui niet te dragen, want je wilt haar niet teleurstellen na al haar harde werk. Kortom je draagt hem toch maar…

Een aantal jaren geleden werd je dan als een enorme nerd bestempeld (zie de beroemde scène uit Bridget Jones’ Diary). Maar nu is het een HOT fashion-item en kun je er gerust de straat mee op. Hoe gekker en lelijker, hoe beter is het credo. De uitdaging is om elk jaar jezelf en anderen steeds te overtroeven door een nóg foutere kersttrui te vinden of zelf te maken. Kortom het is een van de allerleukste kersttradities! Op de website Kersttrui.net kun je zelf zo’n kersttrui kopen.

kersttrui

Er zijn nog geen reacties

Reageren is niet mogelijk.