Het kerstverhaal

Volgens de overlevering heeft het kerstverhaal zich ruim 2000 jaar geleden afgespeeld. Het verhaal begint in Nazareth, een stad in Israël. In Nazareth woonden de timmerman Jozef en zijn verloofde vrouw Maria. Op een dag kreeg Maria bezoek van een engel (Gabriël) die haar vertelde dat ze een zoon zou krijgen die ze de naam Jezus moest geven. Maria snapte er niets van omdat ze nog maagd was, maar ze nam het woord van de engel aan. Vlak na de boodschap van de engel merkte ze dat ze zwanger was.

Naar Bethlehem
In dezelfde tijd wilde de Romeinse keizer Augustus graag een volkstelling houden, hij wilde weten hoeveel mensen er precies in zijn rijk woonden. Alle inwoners moesten zich laten inschrijven in de stad waar zij geboren waren. Omdat Jozef in Bethlehem geboren was, moest hij samen met Maria op een ezel naar Bethlehem. Bethlehem is een stad in een andere streek in Israël. Het was een lange reis en Maria was hoogzwanger. Toen Maria en Jozef in Bethlehem aankwamen, moest Maria bevallen. Ze hadden geprobeerd om onderdak te vinden in een herberg, maar daar was geen plaats meer. Maria verbleef daarom samen met Jozef in een stal. In de nacht beviel Maria van haar eerste zoon, en ze noemde hem Jezus. Jezus werd na zijn geboorte in doeken gewikkeld en in een voerbak gelegd. De kerststal die we nu nog vaak terugzien, verwijst naar deze geschiedenis.

Herders
Vlakbij de stal waar Jezus geboren werd, zaten herders in het veld om tijdens de nacht op de kudde te passen. De herders kregen bezoek van een engel, die heel veel helder licht gaf. Deze engel vertelde de herders over de geboorte van Jezus in de stal vlakbij hen. De engel zei: “Vrees niet, want ik breng u het mooiste nieuws dat u ooit heeft gehoord. Vandaag is in Bethlehem de Redder geboren: Jezus Christus. Het kindje is in doeken gewikkeld en ligt een kribbe”. Nadat de engel had gesproken, kwam er een heel leger van engelen die met elkaar het lied “Ere zij God” zongen.

Zodra de engelen waren verdwenen, gingen de herders op zoek naar de stal. Daar vonden ze Jozef en Maria, en het kindje Jezus in doeken gewikkeld. Ze waren zo onder de indruk dat ze aan iedereen in de stad Bethlehem wilden vertellen wat ze hadden gezien. Iedereen die hoorde over de geboorte van Jezus was verbaasd.

kerst

Wijzen uit het Oosten
Jozef en Maria kregen niet alleen bezoek van de herders, maar ook van drie wijzen (of magiërs) uit het Oosten. Dit waren drie geleerde sterrenkundigen die op reis waren vanuit het Oosten naar Jeruzalem. Zijn hadden ver in het Oosten een grote ster zien opgaan, en wisten daardoor dat de grote Joodse koning (dat is Jezus) geboren was. De drie wijze mannen wilden Jezus een bezoek brengen om hem eer te bewijzen. Ze volgden de ster en vonden daar het kindje Jezus in de kribbe, samen met Jozef en Maria. De wijzen knielden voor Jezus neer en gaven hem mirre, wierook en goud.

Dit is het verhaal van de geboorte van Jezus. Nadat Jezus in de stal werd geboren en bezoek had gekregen van de herders en de drie wijzen uit het Oosten, hebben Jozef en Maria Hem meegenomen naar Nazareth, waar Jozef en Maria ook woonden voor de geboorte van Jezus. In Nazareth is Jezus als kind opgegroeid.

Gerelateerde artikelen
* Belangrijke personen uit het kerstverhaal
* Moderne kerstviering in Nederland en het Westen
* Wat is Kerst?