Gingerbread Men

Niet het bekendste kersthapje in Nederland, maar in Amerika zijn ze er dol op; Gingerbread Men. Heerlijke zelfgemaakte koekjes met natuurlijk de nodige kerstversieringen. Het complete Gingerbread Men recept.

cartoonWat heb je nodig?

– Bloem (500 gram)
– Boter (500 gram)
– Basterdsuiker (300 gram)
– Stroop (300 gram)
– Een eitje
– Bakpoeder
– Gemberpoeder
– (Gemalen) kruidnagel
– Kaneelpoeder
– Zout
– Bakfolie

Optioneel: Vormpjes van een gingerbreadmannetje en eetbare decoratiemateriaal (te halen bij een snoepwinkel of hobbykookwinkel)


In huis!  … en hoe nu verder? Een handig stappenplan:

1) Het maken van het deeg
Ga aan de slag met de boter, de basterdsuiker en de stroop. Klopt het samen tot één geheel. Tik daarna een ongekookt eitje open en voeg de ei toe om het geheel te binden. Vervolgens opnieuw kloppen zodat het weer een geheel wordt en er een deeg wordt gevormd. Om het deeg compleet en op smaak te brengen kun je vervolgens de bloem, het bakboeder (2 theelepels ), kaneel (2 theelepels) het gemberpoeder (1 theelepel), de gemalen kruidnagels (halve  theelepel) en het zout (eveneens een halve  theelepel) toevoegen. Mix het deeg tot alles goed verdeeld is.

2) Laat het deeg afkoelen
Het koekjesdeeg is nu klaar en moet met een deegroller worden uitgerold op een schaal of plaat, houdt hierbij een dikte aan van ongeveer een halve centimeter. Zet de plaat met het uitgerolde deeg in de koelkast en laat het
3 tot 4 uur afkoelen, zodat de deeg bruikbaar is. Je kan het deeg ook in de kom laten zitten en achteraf uit rollen, echter het koelen duurt dan veel langer.

gingerbreadvormpje3) In de oven
Als het deeg is afgekoeld kun je deze uit de koelkast en op het aanrecht zetten. Leg je gingerbreadvormpje op het deeg, en snijd de poppetjes uit. Deze kun je op de bakplaat en het bakfolie leggen.
Verwarm de over voor op 160 graden. Zodra deze temperatuur is bereikt kun je de bakplaat met alle gingerbreadmannetjes 15 minuten in de oven zetten. Na dit kwartier zijn de Gingerbread Man helemaal klaar ….

4. Decoreren
… Klaar? Misschien om te eten, maar het oog wil natuurlijk ook iets. Na het harde werken is het nu tijd voor het creatieve proces. Ga aan de slag met met je decoraties en maak er echt iets kerstigs van. Wij hebben alvast een aantal voorbeelden op een rijtje gezet. Veel plezier! (PS: stuur een foto van je eigen gemaakte gingerbread man toe, en we zullen deze foto erbij zetten als voorbeeld voor anderen).

kerstkoekjes

gingerbreadmen